Schoolgids
2
Daltonschool Reggewinde
2024-2025
Welkom!
Welkom bij Daltonschool Reggewinde!
Fijn dat u geïnteresseerd bent in onze school!
Deze schoolgids is voor nieuwe ouders of andere geïnteresseerden om zich te oriënteren op onze school. Van onze huidige ouders verwachten we dat ze van de inhoud op de hoogte zijn.
U komt te weten vanuit welke missie en visie we werken en wat u van ons mag verwachten. We leggen uit hoe we ons onderwijs vormgeven en de keuzes die we daarin maken. U krijgt een duidelijk beeld van waarin we ons onderscheiden van andere basisscholen.
In deze gids vindt u verder praktische informatie over o.a. de schooltijden, vakanties, studiedagen, verlof aanvragen en opvangmogelijkheden. U leest ook over hoe we met ouders willen samenwerken, hoe we de ontwikkelingen van de leerlingen volgen en hoe we aan kwaliteitsbewaking doen.
Deze schoolgids is vastgesteld met instemming van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad (MR).
We wensen u veel leesplezier en heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u altijd even bij me binnenlopen!
Namens het team van Daltonschool Reggewinde,
Meriam de Kanter - Directeur
School en onderwijs
Algemene gegevens
Daltonschool Reggewinde
Morgenster 2
7443 LA Nijverdal
0548-617316
www.reggewinde.nl
reggewinde@varietas.nl
Brinnummer: 08TJ
Directeur: Mw. M. de Kanter
E-mailadres: m.dekanter@varietas.nl
Schoolbestuur
Stichting Varietas
085-0435490 (ma-vr 9.00-16.00)
Bosanemoon 30
7422 NW Deventer
www.varietas.nl
Aantal scholen: 28
Identiteit
Op Daltonschool Reggewinde zijn alle kinderen welkom. We zijn een openbare school, dat wil zeggen: we maken geen onderscheid in ras, religie, geaardheid, of om welke andere reden dan ook.
Locaties
Kruidenwijk
Morgenster 2
7443 LA Nijverdal
0548-617316
Hellendoorn
Raadhuisstraat 15
7447 HP Hellendoorn
0548-655092
Schooltijden
We werken volgens een continurooster. De kinderen lunchen tussen de middag op school samen met de leerkracht.
De schooldag begint om 8.30 uur en eindigt om 14.15 uur, behalve op de woensdag, dan zijn alle leerlingen 's middags vrij om 12.30 uur.
Voor kinderen tot 5 jaar zijn volledige schoolweken soms nog een te zware belasting. U kunt in overleg met de leerkracht kijken of er dagen zijn dat uw kind niet (de hele dag) naar school gaat.
Dag |
Groep 1 t/m 8 |
---|---|
maandag |
8.30-14.15 |
dinsdag |
8.30-14.15 |
woensdag |
8.30-12.30 |
donderdag |
8.30-14.15 |
vrijdag |
8.30-14.15 |
Vakanties en vrije dagen
Vakantie |
Datum |
---|---|
Herfst |
28-10-2024 t/m 1-11-2024 |
Kerst |
23-12-2024 t/m 3-1-2025 |
Voorjaar |
17-02-2025 t/m 21-2-2025 |
Mei |
21-4-2025 t/m 5-5-2025 |
Zomer |
10-7-2025 vanaf 13.00 uur t/m 24-8-2025 |
Studiedagen personeel (leerlingen zijn vrij):
- Maandag 30 september
- Vrijdag 25 oktober
- Vrijdag 7 februari
- Maandag 24 maart
- Vrijdag 23 mei
- Maandag 23 juni
Vrije feestdagen:
- Vrijdag 18 april 2025 (Goede Vrijdag)
- Maandag 01 april 2024 (Tweede Paasdag)
- Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2025 (Hemelvaart)
- Maandag 9 juni 2025 (Pinkstermaandag)
Buitenschoolse opvang
De Reggewinde organiseert buitenschoolse opvang (voor- en naschools) met onze samenwerkingspartners.
Bij locatie Hellendoorn is de opvang inpandig in samenwerking met Kinderopvang De Giraffe. We werken samen om een kindcentrum voor kinderen van 2 tot 12 te ontwikkelen.
Bij locatie Kruidenwijk kunnen de kinderen gebruikmaken van de opvang bij Kinderopvang Kosmo. Deze is op 5 minuten loopafstand.
Peuterspeelgroep
Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is er bij locatie Hellendoorn een peutergroep georganiseerd door Kinderopvang De Giraffe op de volgende dagen:
Voor de peutergroep zijn er vaste tijden. Op maandag en dinsdag van 08:30 tot en met 13:30 uur en op donderdag en vrijdag van 08:30 tot en met 11:30 uur.
Bij locatie Kruidenwijk is peuterspeelzaal Hompeltje inpandig en biedt een peuterspeelgroep op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagmorgen van 8:15 tot 12:15 uur.
Bij peuterspeelzaal Hompeltje wordt ook voor- en vroegschoolse educatie(VVE) aangeboden
Wie zijn we en waar staan we voor?
Ons profiel
De Reggewinde is een kleinschalige school met twee unieke locaties in de kernen van Hellendoorn en de Kruidenwijk.
De school die het onderwijs baseert op de uitgangspunten van het daltononderwijs en de democratische principes van de Vreedzame School. We bieden kindgericht onderwijs in een sterk pedagogisch klimaat.
Daarbij is ons onderwijs gericht op het ontwikkelen van een gezonde groeimindset bij de leerlingen.
Onze missie
Onze school streeft ernaar een inspirerende en inclusieve leeromgeving te creëren waarin de individuele talenten en behoeften van alle kinderen worden erkend en ontwikkeld.
We geloven in de kracht van cultuur, zelfstandig leren volgens daltonprincipes en een vreedzame samenleving waarin we de veerkracht van kinderen stimuleren en conflicten op een constructieve manier met elkaar oplossen.
Onze visie
Ons doel is om een kindcentrum te worden dat kinderen van 0 tot 13 jaar ondersteunt in hun groei en ontwikkeling. Samen kunnen we de toekomst van onze leerlingen vormgeven en hen voorbereiden op een succesvol en betekenisvol leven. Wij leren kinderen om zelfstandig te functioneren in de maatschappij en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de gemeenschap.
Daltonschool Reggewinde is een fijne, veilige en vertrouwde plek, waar ieder kind meedoet, zichzelf mag zijn en worden. Wij bieden kwalitatief en eigentijds daltononderwijs. Alle kinderen krijgen een stevige basis mee.
Daltonwaarden
Dalton is geen methode of programma, maar een houding van de leerkrachten. We gunnen elk kind om zo zelfstandig en verantwoordelijk mogelijk te worden door ervaring op te doen met vallen en opstaan. Deze visie laat ons anders naar kinderen en onderwijs kijken.
Als u onze school binnenloopt, ziet u kinderen die: zelfstandig en effectief hun taken kunnen uitvoeren, kunnen samenwerken en dat doen waar het zinvol is. En van ons (keuze)vrijheid krijgen om zelf te plannen en initiatieven te nemen, zolang ze de verantwoordelijkheid kunnen dragen en op hun gemaakte keuzes reflecteren.
Dit zijn de uitgangspunten van het Daltononderwijs van Helen Parkhurst. Het is een beproefde pedagogische aanpak in Nederland en de wereld. Inmiddels volgen 100.000 leerlingen in Nederland Daltononderwijs.
De combinatie van deze principes zorgt er niet alleen voor dat kinderen de leerstof gaan beheersen, maar ontwikkelt ook een aantal fundamentele vaardigheden die hen later in het leven van pas komen.
Dalton in het kort
Verantwoordelijkheid
Op een Daltonschool krijgen leerlingen een bepaalde mate van vrijheid en inspraak om te bepalen wat ze zullen leren, wanneer ze welke taken uitvoeren, op welke werkplek ze dit zullen doen en of ze alleen of in een groep zullen werken. De leerkracht begeleidt dit proces en vervult een rol als coach en biedt vertrouwen.
De leerling wordt nauwer betrokken bij zijn leerproces, wordt voorbereid om later in het leven efficiënt zijn doelen te kunnen bereiken en vlot te kunnen samenwerken met anderen.
Samenwerking
Leerlingen werken regelmatig in kleinere groepjes aan taken. Ook wanneer ze zelfstandig een taak maken, mogen ze elkaar consulteren. Zo leren ze van elkaar en leren ze ook om rekening te houden met anderen.
Een Daltonschool is een leefgemeenschap, een weerspiegeling van de maatschappij waarin samen leren en samen leven centraal staan.
Effectiviteit
Doelmatig werken is een belangrijk begrip in het Daltononderwijs; korter waar het kan, langer waar het nodig is.
We zijn niet van het frontale onderwijs, waar leerlingen de hele dag moeten stilzitten en luisteren. We zien liever initiatiefrijke kinderen, die weten op welke manier ze het best resultaat behalen.
De leerlingen krijgen de kans om initiatief te tonen en proactief te zijn en krijgen meer verantwoordelijkheid dan in een traditionele school.
Reflectie
Op Daltonscholen worden op regelmatige momenten reflectiemomenten georganiseerd. Er wordt samen met de leerlingen overlegd hoe het zelfstandig werk, de planning, het samenwerken verloopt en er wordt bijgestuurd. Dit kan individueel of in groep gebeuren. Zo leren de leerlingen hun werk kritisch te benaderen en zichzelf bij te sturen waar nodig.
Een leerkracht die werkt op een Daltonschool zal voortdurend reflecteren op zijn of haar handelen in de klas.
Zelfstandigheid
Leerlingen krijgen telkens opnieuw de kans om een aantal beslissingen zelf te maken: wanneer doe ik deze taak, wat omvat deze taak precies, werk ik samen of in groep?
Deze keuzevrijheid leert ze zelfstandig beslissingen te nemen. Het stimuleert doelgericht aan een opdracht werken en actief leren.
Tijdens het leerproces leren ze probleemoplossend denken en hulp zoeken wanneer ze dat zelf nodig achten. Dit is een belangrijke voorbereiding op een volwassen leven.
Met de geleidelijkheid die bij je past
Onze leerkrachten kijken naar welke mate van verantwoording de leerling aankan. Vanuit vertrouwen laten we leerlingen ervaringen opdoen met nieuwe verantwoordelijkheden. We zullen op een initiatief van een leerling niet zo snel reageren met: 'Nee, dat mag niet', maar eerder met: 'Ja, hoe wil je het doen?'
Lukte het dit keer nog niet, dan kijken we samen met het kind naar hoe we het een volgende nog een keer kunnen proberen, maar dan anders of beter.
Zo groeit elke leerling geleidelijk naar meer verantwoordelijkheid in de 8 jaar dat het bij ons op school zit.
De leerkracht biedt altijd de bij het kind passende structuur en duidelijkheid, zodat het zich vrijelijk te ontwikkelen.
Vreedzame waarden
'Vreedzaam' is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het is meer dan alleen de lessen uit de methode, maar meer een filosofie.
Een vreedzame school beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen.
Bij Vreedzaam leer je niet alleen kinderen bovenstaande sociale competenties, maar ontstaat er ook vooral een positief sociaal en moreel klimaat in de school, waar een opvoedende en gedragregulerende werking van uitgaat.
Iedereen die de school in komt ziet en voelt dat het werkt!
Vreedzame gedragsnormen
Vreedzame scholen zijn democratische oefenplaatsen. Elke school maakt dan ook zijn eigen pedagogische grondwet. Daarin staan de waarden en normen die de school belangrijk vindt. Deze grondwet is de norm voor leerkrachten, leerlingen en ouders; iedereen houdt zich er aan.
Daarnaast maken leerlingen in hun eigen klas groepsafspraken, zodat het voor ieder een fijne groep is om in te zijn en te werken. Deze afspraken zijn voor elke groep uniek en maakt de leerlingen verantwoordelijk voor de sfeer.
Hieronder ziet u de inhoud van de thema's van Vreedzaam die we jaarlijks behandelen:
Waarom Vreedzaam?
Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap
Kinderen leren op een fijne manier samen leven en samen leren
Kinderen leren om conflicten vreedzaam op te lossen
Kinderen krijgen een stem en nemen samen beslissingen
Kinderen leren om open te staan voor verschillen tussen mensen
Culturele vorming
Culturele vorming bieden we aan met het programma van Maaktaal. Maaktaal is een uniek project in Nederland, dat uitgevoerd wordt bij ons op school in samenwerking met Rijnbrink Cultuureducatie.
Met een team kunstvakdocenten, kinderfilosofen en leerkrachten onderzoekt het team van Maaktaal hoe cultureel taalonderwijs eruit zou kunnen zien. Dat doen ze bij ons op school, waar kinderen van groep 3 t/m 8 om de woensdag, de hele dag, van oktober tot mei, kunst- en cultuuronderwijs krijgen gericht op taalontwikkeling in de breedste zin van het woord.
Op de MAAKTAAL-woensdagen komen onze leerlingen met verschillende kunstdocenten en hun disciplines in contact. Kinderen leren zich via allerlei taalvormen te uiten. Er zijn lessen van docenten die kinderen hun eigen taal leren ontdekken via:
Naast deze lessen bezoekt elke groep ook minimaal één keer per jaar een theatervoorstelling.
Indeling groepen
De groepen 1 t/m 8 zijn op beide locaties aanwezig. We werken in combinatiegroepen, waar twee of meer leerjaren in een groep zitten. Dit werkt heel prettig, vooral bij daltononderwijs.
Locatie |
Groep |
---|---|
Kruidenwijk |
Groep 1/2 |
Groep 3/4 |
|
Groep 5/6 |
|
Groep 7/8 |
|
Hellendoorn |
Groep 1/2/3 |
Groep 4/5 |
|
Groep 6/7/8 |
Lesuitval
In het geval van ziekte/noodgedwongen afwezigheid van een leerkracht zullen we u via de ouderapp zo snel mogelijk op de hoogte stellen. We informeren u dan ook over onze mogelijkheden tot opvang. Dit is doorgaans in andere groepen of onder toezicht van een schoolmedewerker. Als er geen (of beperkte) opvang mogelijk is, vragen we het of het mogelijk is om uw kind die dag al thuis te houden.
De eerste dag bieden we, voor ouders die op deze korte termijn zelf niets kunnen organiseren, noodopvang. De dagen daarop moeten de ouders zelf opvang organiseren.
Onderwijstijd
Onderwijstijd per vak in uren en minuten
Groep 1 |
Groep 2 |
|
---|---|---|
Taalontwikkeling |
5 uur |
5 uur |
Voorbereidend rekenen |
3 uur |
4 uur |
Groep |
3/4 |
5 |
6 |
7/8 |
---|---|---|---|---|
Lezen |
5.15 |
6.00 |
5.15 |
5.30 |
Taal/spelling |
6.00 |
6.00 |
5.30 |
5.30 |
Gymnastiek |
3.00 |
1.30 |
1.30 |
1.30 |
Vormins- |
0.45 |
0.45 |
0.45 |
|
Engels |
0.45 |
0.45 |
0.45 |
0.45 |
Schrijven |
0.30 |
0.30 |
0.30 |
|
Pauze |
1.15 |
1.15 |
1.15 |
1.15 |
Extra faciliteiten
Onze school beschikt over de volgende extra faciliteiten:
- Bibliotheek op School
- Speellokaal
- Samenwerkplekken t.b.v. Dalton
- Peuterspeelzaal
- BSO/Kinderopvang in pand locatie Hellendoorn
Vakleerkrachten
De leerlingen krijgen, naast de eigen groepsleerkracht, les van de volgende vakdocenten:
Vak |
Docent |
---|---|
Humanistich Vormingsonderwijs |
Annemieke Borkent |
Vormingsonderwijs
U heeft misschien bewust gekozen voor openbaar onderwijs voor uw kind, maar wilt wel graag dat uw kind kennismaakt met andere levensbeschouwingen. Of u vindt het belangrijk dat uw school aandacht geeft aan de levensvragen van uw kind. Of u wilt graag dat uw kind actief deelneemt aan de pluriforme samenleving en respect heeft voor mensen die anders denken.
Op openbare scholen kunnen leerlingen daarom les krijgen van vakdocenten over de verschillende levensbeschouwingen. Of er een docent beschikbaar wordt gesteld, hangt af van de vraag van ouders. De lessen zijn 45 minuten per week.
Vormingsonderwijs helpt leerlingen om een eigen levensbeschouwelijke identiteit te vormen. De vakleerkrachten geven les vanuit hun levensbeschouwelijke achtergrond en laten leerlingen kennismaken met de rijkdom van die cultuur, traditie en levenswijze. Inleven, filosoferen, kritisch nadenken en vragen stellen staan hierbij centraal. Daarbij leren leerlingen een open houding aan te nemen naar andere levensbeschouwingen en zich zo open te stellen voor de ander.
De afgelopen jaren werden deze lessen aangeboden:
Zorg en veiligheid
Zorg voor leerlingen
De school heeft goed opgeleide leerkrachten die de kinderen in de meeste gevallen met hun zorgvragen kan bedienen.
Soms komt het voor dat een leerkracht nog handelingsverlegen is en niet weet hoe zij de leerling verder moet helpen. Dan vraagt het consultatie bij de ouders, medeleerkrachten of de Intern Begeleider (IB'er). De IB'er adviseert de leerkracht of helpt haar naar externe deskundigen voor verdere consultatie.
Mochten we als school dan nog handelingsverlegen zijn, dan neemt de IB'er de regie over en schalen we het op naar de begeleiders van ons samenwerkingsverband om (samen met ouders) een passend antwoord te vinden op de zorgvraag.
De leerkracht informeert de ouders uiteraard tijdig over de handelingsverlegenheid en eventuele contacten met externen.
Samenwerkingsverband
Onze school maakt onderdeel uit van Samenwerkingsverband Twente Noord PO. De besturen van het samenwerkingsverband hebben een gezamenlijk ondersteuningsplan. Iedere school heeft daarnaast een specifiek eigen School Ondersteunings Profiel. In het dit profiel beschrijft de school hoe leerlingen, naast de basisondersteuning met een extra ondersteuningsvraag begeleid worden en welke mogelijkheden de school hiervoor ter beschikking heeft. Ook het contact met de ouders hierover komt aan bod.
Gediplomeerde specialisten
We hebben de beschikking over teamleden en ondersteuners met de volgende specialismen:
Specialisme |
Dagdelen |
---|---|
Rekenspecialist + IB |
4 |
Onderwijsassistent |
5 |
Taalspecialist |
1 |
Schoolzorgondersteuner |
2 |
Interne cultuurcoördinator |
4 |
Jeugdgezondheidszorg
Samen met de basisschool volgt het team Jeugdgezondheidszorg de ontwikkeling van uw kind, vanaf de geboorte totdat uw kind 19 jaar is. De eerste vier jaren van uw kind biedt zij zorg en ondersteuning aan vanuit het consultatiebureau, daarna op de school van uw kind.
Gezondheidscheck op school
Het team Jeugdgezondheidszorg ziet alle kinderen in groep 2 en 7. Gekeken wordt naar de lengte en het gewicht van uw kind en of het goed kan zien en horen. Kinderen hoeven zich tijdens deze gezondheidscheck niet uit te kleden. Deze check vindt plaats op school, in de vertrouwde omgeving van uw kind. Als ouder hoeft u hier niet bij aanwezig te zijn.
Ouders en school worden gevraagd vragenlijsten in te vullen. Dit geeft een goed beeld van een kind. Voor de kinderen is het belangrijk dat zij het team Jeugdgezondheidszorg al kennen. Zij stellen zich daarom altijd eerst even voor in de klas. Op de website https://www.ggdtwente.nl/ publiek/kinderen/op-school vindt u alle informatie.
Extra aandacht en ondersteuning
Sommige kinderen hebben meer tijd en aandacht nodig. Deze kinderen krijgen een extra onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Als ouder bent u hierbij van harte welkom. Daarnaast kunt u bij hen terecht voor advies op maat, een telefonisch consult of een bezoek aan huis. Dit kan gaan over de ontwikkeling, het gedrag of de opvoeding van uw kind.
Samenwerking school met GGD
School heeft regelmatig overleg met het team Jeugd- gezondheidszorg over algemene zaken die met de gezondheid en het welzijn van de leerlingen te maken hebben. Ook kan de IB-er of de leerkracht, met toestemming van u als ouder, advies vragen aan de Jeugdgezondheidszorg hoe uw kind extra ondersteund kan worden. Daarnaast kan Jeugdgezondheidszorg (JGZ), op afroep deelnemen aan het zorgoverleg (SOT). Voor meer informatie hierover verwijzen we u naar de website van het samenwerkingsverband: www.swv-twentenoord.nl.
Heeft u vragen, wilt u advies, ondersteuning of contact met de GGD? U kunt op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur bellen op het centrale telefoonnummer 0900 - 333 88 89
Veiligheidsfunctionarissen
Functie |
Contactgegevens |
---|---|
Aandachtsfunctionaris |
✉️ Esther Stewart |
Antipestcoördinator |
✉️ Lennert Bijl |
Interne vertrouwenspersoon |
✉️ Lennert Bijl |
📞 0548-617316 |
|
Externe vertrouwenspersoon |
📞 06-55183368 |
Schoolzorgondersteuner |
✉️ Rianne Bosch 📞 06-28632098 |
Hieronder een beschrijving van elke functie zodat u kunt inschatten wie u het beste kan helpen:
Aandachtfunctionaris
Scholen zijn verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hanteren. Hiervoor hebben wij op onze school een aandachtfunctionaris aangesteld in de persoon van onze Intern Begeleider. De aandachtfunctionaris zorgt voor de uitvoering van de meldcode. Daarnaast coördineert zij het proces rondom signaleren en verwijzen. Tevens coördineert zij het zorgproces rondom de leerling en het gezin.
Antipestcoördinator
Onderdeel van onze programma Vreedzaam is de Oplossingsgerichte Pestaanpak. Deze wordt ingezet als leerlingen te maken krijgen met pestgedrag. In het beleidsplan Burgerschap en Veiligheid kunt u lezen hoe we pesten proberen te voorkomen en wat we doen om pestgevallen aan te pakken. Voor meldingen of informatie kunt u (naast uiteraard de groepsleerkracht) ook contact opnemen met de anti-pestcoördinator van de school.
Interne vertrouwenspersonen
De vertrouwenspersoon is iemand die op school werkzaam is, bij wie je terecht kan als je een probleem of lastige situatie hebt over zaken die met de school te maken hebben. De vertrouwenspersoon helpt en begeleid je verder in het proces van het juist adresseren van je probleem. De vertrouwenspersoon kan je ook adviseren of voorlichten over kwesties die spelen als het om school gaat.
De gesprekken zijn in principe vertrouwelijk, maar gesprekken met minderjarigen moeten aan de ouders gemeld worden en strafbare zaken moeten aan het bestuur gemeld worden.
Externe vertrouwenspersoon
In sommige gevallen is het fijner om met een externe vertrouwenspersoon te spreken, die niet onderdeel is van de schoolorganisatie. Stichting Varietas heeft een externe vertrouwenspersoon die u kunt benaderen voor advies, voorlichting en begeleiding. Deze kan u eventueel ook doorverwijzen naar een vrouwelijke vertrouwenspersoon.
De gesprekken zijn in principe vertrouwelijk, maar gesprekken met minderjarigen moeten aan de ouders gemeld worden en strafbare zaken moeten aan het bestuur gemeld worden.
School Zorgonderteuner
De School Zorgondersteuner (SZO) is beschikbaar vanuit de gemeente voor ondersteuningsvragen van kinderen, ouders en leerkrachten. Ze helpt bij problemen waar meer voor nodig is dan de school zelf kan bieden. Als u advies wilt over zaken die niet lekker lopen in uw privésituatie, gezin-thuis en/of school, en het betreft geen onderwijszaken, dan is de SZO de persoon die voor u beschikbaar is.
De gesprekken of sessies voert de School Zorgondersteuner zelf uit op school of thuis. De School Zorgondersteuner is HBO geschoold en heeft ruime ervaring in het werken met kinderen. Ouders en kinderen kunnen zelf een beroep op de SZO zonder tussenkomst van school.
Ouders en school
Uw betrokkenheid telt!
Ouderbetrokkenheid bij activiteiten op school en het leerproces van uw kind, draagt in hoge mate bij aan betere schoolprestaties, sociaal gedrag, meer doorzettingsvermogen en een positieve houding van leerlingen ten aanzien van het leren.
Voor kinderen is het van groot belang dat de samenwerking tussen hun ouders en leerkracht goed is. Het geeft jonge kinderen veiligheid en oudere kinderen houvast. Ouders zijn de ervaringsdeskundigen van hun kind. Leraren zijn onderwijsprofessionals en kennen het kind als leerling het beste. Door als partners elkaars deskundigheid te respecteren en samen te werken, gaan leerlingen met plezier naar school en kunnen ze optimaal leren.
Op onze school willen we de ouderbetrokkenheid zo groot mogelijk maken. Samen zorgen we dan voor succes: met plezier naar school en bloei van uw kind!
Goed contact
We willen de pedagogische driehoek kind-ouder-school stevig verbonden hebben met goed contact en wederzijds begrip.
Geplande contactmomenten
Als school zorgen we ervoor dat we elkaar regelmatig spreken. U wordt voor deze momenten uitgenodigd via de ouderapp en u kunt zelf kiezen welk moment in de middag u het best uitkomt. De volgende momenten worden jaarlijks gepland:
- startgesprekken (medio september)
- eerste voortgangsgesprek (medio november)
- tweede voortgangsgesprek (medio februari)
- derde voortgangsgesprek (medio juni)
We noemen dit de ouder-kindgesprekken, omdat uw kind ook altijd wordt uitgenodigd. Echter, de beslissing of uw kind daadwerkelijk meekomt, laten we aan u over. Er zijn momenten waarop het beter is dat de school en de ouders eerst onder vier ogen spreken, waarna uw kind later nog kan aansluiten. Voor zulke situaties plannen we graag een dubbele afspraak.
Contact tussendoor
Regelmatig is het nodig om elkaar tussendoor ook nog eens te spreken. We zijn tussen 8.00 en 16.30 uur altijd benaderbaar via de app, maar lezen onder lestijd en buiten werktijd de berichten niet. Telefoontjes en gesprekken plannen we na 15.00 uur. Voor- en na schooltijd zijn de leerkrachten (bij het hek) aanspreekbaar voor mededelingen, korte vragen of het maken van een afspraak. Vanaf 8.20 uur gaat onze aandacht naar de kinderen.
Hierbij enkele aandachtspunten voor deze contacten:
- De app is bedoeld voor mededelingen of vragen die met een kort antwoord afgehandeld kunnen worden. Voor uitgebreidere vragen of gesprekken is de app minder geschikt. Als de leerkracht een persoonlijk gesprek meer passend vindt, zal hij/zij niet inhoudelijk ingaan op de inhoud, maar een voorstel doen voor een (video)bel- of persoonlijk gesprek. Uiteraard kunt u ook direct zelf een verzoek doen om een afspraak te maken.
- Als uw kind thuiskomt met een verhaal dat vragen oproept als: Hoe zit dat? of Waarom doet de leerkracht dat?, praat dan eerst met de leerkracht voordat u op uw kind reageert. Wij zullen hetzelfde doen als uw kind verhalen over thuis meebrengt naar school.
- We leren de kinderen als onderdeel van Vreedzaam om misverstanden of conflicten persoonlijk uit te spreken en win-win-oplossingen te zoeken. Het sterkste zou zijn als school en ouders dit voorleven aan hun kinderen. We nodigen u dus uit om uw zorgen, overwegingen of vragen bij ons te brengen.
Medezeggenschap
De medezeggenschapsraad (MR) is een belangrijk orgaan voor de school, bestaande uit vertegenwoordigers van zowel ouders als onderwijzend personeel. Ouderleden worden door de oudergroep gekozen voor een termijn van twee jaar, waarna nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Het onderscheid tussen de MR en de ouderraad (OR) ligt voornamelijk in de wettelijke bevoegdheden die de MR heeft en de OR niet. De MR fungeert als een officieel orgaan voor inspraak en advies.
Alle medezeggenschapsraden binnen Varietas worden vertegenwoordigd door de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De GMR dient als spreekbuis namens alle ouders en personeelsleden van de Varietas-scholen richting de Raad van Toezicht en de dagelijkse bestuurder van Varietas.
Het reglement specificeert de momenten en onderwerpen waarbij de MR het bestuur kan adviseren en de schoolzaken waarvoor het bestuur de instemming van de MR nodig heeft. Dit reglement is op school in te zien. Vergaderingen zijn in principe openbaar.
Ouderraden
Op de Reggewinde is per locatie een ouderraad actief. Zij organiseren afzonderlijk activiteiten per locatie en werken samen waar gewenst.
In de ouderraad zitten vertegenwoordigers van de ouders. Zij worden gekozen door en uit de oudergroep van de school en hebben een zittingsduur van minimaal twee jaar. De ouderraad heeft een belangrijke taak in de organisatie van de school. Haar taak wordt algemeen omschreven als: het bevorderen van de bloei van de school en het zoveel mogelijk betrekken van de ouders bij het schoolleven.
Zodra een activiteit wordt voorbereid waar de kinderen bij betrokken zijn, helpen de leden van de ouderraad mee bij de organisatie (sinterklaasfeest, kerstfeest, playbackshow, schoolreisjes, sportevenementen, enz.). De ouderraad beheert het ouderfonds en organiseert activiteiten.
De vergaderingen zijn in principe openbaar. Wanneer u een vergadering wilt bijwonen, dient u dit van tevoren te melden bij de voorzitter.
Vrijwillige ouderbijdrage
Om bepaalde activiteiten te financieren die niet door de overheid worden gesubsidieerd, hebben de ouderraden van Reggewinde ouderfondsen opgericht. Deze fondsen financieren onder andere de schoolreisjes, het sinterklaasfeest, de kerstviering, koffie tijdens informatieavonden en incidentele aankopen voor de school. Ook wordt uit deze fondsen een collectieve leerlingenverzekering betaald en worden cadeaus voor jubilea en huwelijken van leerkrachten aangeschaft, zodat niet steeds een aparte bijdrage van ouders gevraagd hoeft te worden. Een extra bijdrage wordt alleen gevraagd voor het kamp van groep 8K.
Het beheer van de ouderfondsen is geplaatst in aparte stichtingen. Zo is de school niet verplicht om verantwoording af te leggen over de uitgaven van deze gelden aan de schoolaccountant, aangezien dit een aangelegenheid van de ouders is. De verantwoording over de uitgaven wordt gegeven aan de ouders die in het bestuur van de stichting zitten.
We willen benadrukken dat de ouderbijdrage vrijwillig is en bewust laag gehouden wordt, zodat het voor de meeste ouders haalbaar is om bij te dragen. Met de voorgestelde vrijwillige bijdrage kunnen de ouderraden de begroting sluitend maken en de geplande activiteiten daadwerkelijk realiseren. U kunt ook minder of meer betalen dan de voorgestelde vrijwillige bijdrage, die per ouderraad als volgt is vastgesteld:
Voorgestelde vrijwillige bijdrage |
|
---|---|
Ouderraad Hellendoorn |
volgt |
Ouderraad Kruidenwijk |
volgt |
De school sluit geen kinderen uit van deelname aan activiteiten als de ouderbijdrage niet is voldaan. Echter, zonder bijdragen kunnen die extra activiteiten niet plaatsvinden. Daarom doen we een beroep op uw solidariteit en redelijkheid.
In de gemeente Hellendoorn kunt u, afhankelijk van uw inkomen, gebruik maken van tegemoetkoming in dit soort kosten. Klik voor meer informatie.
Kinderen die vanaf januari beginnen, kunnen een verlaagd bedrag betalen. Als u meerdere kinderen op school heeft, is gespreide betaling een optie.
Bij de rondleiding door een OR-lid bij aanvang van de schoolperiode op de Reggewinde van uw kind, ontvangt u van de ouderraad een machtigingsformulier voor automatische incasso.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de penningmeesters van de ouderraden:
Samen leren met uw kind
We vragen u op bepaalde momenten in de schoolloopbaan om samen met uw kind te leren. Onderzoek laat zien dat als ouders thuis betrokken zijn bij het schoolse leven van hun kind, dit positieve effecten heeft op hoe het kind zich voelt en hoe hij leert. Je ondersteunt het leren van je kind niet alleen door te helpen bij moeilijke opdrachten, maar ook door begeleiding op sociaal-emotioneel gebied, zoals het zich kunnen concentreren, het werk volhouden en vertrouwen bij je kind stimuleren dat hij het kan.
We zullen duidelijk aangeven wat we verwachten en hoe u het beste kunt oefenen om uw kind goed te ondersteunen. Als leren thuis moeizaam gaat, horen we het graag, zodat we aanpassingen kunnen maken dat het beter lukt.
Voorbeelden van samen thuis leren zijn:
- thuis leesplezier vergroten door voorlezen of samenlezen en bibliotheekbezoeken
- thuis leesvaardigheid vergroten (leeskilometers maken)
- thuis tafels (en ander hoofdrekenen) helpen automatiseren
- thuis proefwerken helpen overhoren
- thuis begrippen van Vreedzaam hanteren (opsteker, afbreker, conflict, uitpraten, win-win-oplossing, misverstand)
Informatievoorziening
We informeren u over onze activiteiten en ons onderwijs met verschillende middelen:
Ouderapp Klasbord
Via de ouderapp krijgt u informatie over:
- informatie en verslagen van de leerkracht
- agenda van de groep en school
- uitnodigingen voor ouder-kindgesprekken
- nieuwsbrieven en andere informatie van de directie
Schoolwebsite
Via de schoolwebsite komt u bij:
- de actuele schoolgids
- het beleidsdsplan 'Burgerschap en sociale veiligheid' van Vreedzaam
- het Daltonboek (met de werkwijze van dalton op school)
- het jaarplan en meerjarenplan van de school
Bijeenkomsten
We nodigen u uit voor bijeenkomsten over:
- de klas (start schooljaar in elke groep)
- adviestraject naar vo (eind groep 6)
- algemene ouderavond over relevante thema's
- koffieochtenden (met thema's)
- voortgangsgesprekken met uw kind
Toegang tot uw gegevens
Ouders hebben toegang tot de de gegevens over hun kind/gezin in onze leerlingadministratie via het Ouderportaal van Parnassys. Hier vindt u informatie over:
- al uw contact- en persoonlijke gegevens
- absenties van uw kinderen
- adreslijsten van kinderen in de groep
- resultaten niet-methodetoetsen (IEP en CITO)
- de cijferrapporten (zitten ook in het portfolio)
Wij verzoeken u zelf te controleren of de gegevens die wij van u hebben kloppen. Het is belangrijk dat deze up-to-date zijn, zodat we u kunnen bereiken in geval van nood. U kunt wijzigingen aan ons doorgeven via het ouderportaal (klik op het potloodicoon), per e-mail, of door een briefje op school in te leveren.
U kunt uw wachtwoord aanmaken/instellen door te drukken op Hulp bij inloggen en dan Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Als u hier uw e-mailadres invult dat bij school bekend, dan krijgt u een mail waar u uw wachtwoord kunt instellen.
Informatieplicht aan ouders
Elke ouder heeft in principe recht op informatie van de school over zijn of haar kind. Dit is het uitgangspunt van onze school. Er zijn echter verschillen: sommige ouders hebben recht op meer informatie dan anderen, en een enkeling heeft zelfs helemaal geen recht op informatie, afhankelijk van hun wettelijke status.
Voor getrouwde ouders of ouders die samenwonen en gezag hebben over hun kinderen, is de situatie eenvoudig. Zij ontvangen altijd gezamenlijk alle informatie over hun kind.
Gescheiden ouders die niet meer samenwonen maar wel gezag hebben, hebben ook beiden recht op alle informatie. Ze moeten wel hun verschillende adressen doorgeven aan de directeur van de school. Beide ouders ontvangen dan de schoolgids, de schoolkalender, en indien aangevraagd, een kopie van het rapport en een uitnodiging voor oudergesprekken. Voor deze gesprekken worden beide ouders samen uitgenodigd voor één gesprek. Het originele rapport wordt altijd aan het kind gegeven.
Alle andere informatie wordt in enkelvoud aan het kind meegegeven. Verzoeken om informatie over het kind aan externe instanties te verstrekken, worden altijd aan beide ouders voorgelegd.
Ouders zonder gezag over het kind hebben ook recht op informatie, maar moeten hier zelf om vragen. De school is niet verplicht om uit zichzelf informatie te verstrekken aan deze ouders. Als het de vader betreft, moet hij het kind erkend hebben, anders heeft hij geen recht op informatie. Deze ouders hebben slechts beperkt recht op informatie.
Klachtenregeling
Soms vinden op school vervelende gebeurtenissen plaats waar ouders, leerlingen en medewerkers samen niet uitkomen. Binnen Varietas hebben we de afspraak dat u klachten zo mogelijk eerst met de directeur van de betreffende school bespreekt. Zo nodig kan daarbij ook de interne vertrouwenspersoon ingeschakeld worden.
Komt u er op school niet uit? Dan kan onze klachtenregeling hulp bieden. In dit document zijn de interne rechtswegen zorgvuldig uiteengezet.
Omgang met privacy
Binnen Stichting Varietas gaan wij zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. Dit is vastgelegd in het privacybeleid van onze stichting. De gegevens die over leerlingen gaan, noemen we persoonsgegevens. Wij maken gebruik van persoonsgegevens als dat nodig is voor het leren en begeleiden van onze leerlingen, en voor de organisatie die daarvoor nodig is. In de privacyverklaring op onze website kunt u precies lezen wat voor onze school de doelen zijn voor de registratie van persoonsgegevens.
De meeste gegevens ontvangen wij van ouders (zoals bij de inschrijving op onze school). Daarnaast registreren leraren en ondersteunend personeel van onze school gegevens over onze leerlingen, bijvoorbeeld cijfers en vorderingen. Soms worden er bijzondere persoonsgegevens geregistreerd als dat nodig is voor de juiste begeleiding van een leerling, zoals medische gegevens (denk aan dyslexie of ADHD).
Voor het gebruiken van persoonsgegevens voor overige doeleinden (bijv. het gebruik van beeldmateriaal, het delen van een adressenlijst met klasgenoten) vragen wij vooraf toestemming van de ouders. Deze toestemming kunnen ouders te allen tijde intrekken. Als u toestemming heeft gegeven, blijven wij natuurlijk zorgvuldig met de foto’s omgaan.
De persoonsgegevens en de vorderingen worden vastgelegd in ons (digitale) administratie- en kindvolgsysteem Parnassys. Deze programma’s zijn beveiligd en toegang tot die gegevens is beperkt tot de betrokken medewerkers van onze school.
Tijdens de lessen maken wij gebruik van een aantal digitale leermaterialen. Hiervoor is een beperkte set met persoonsgegevens nodig om bijvoorbeeld een leerling te kunnen identificeren als die inlogt. Wij hebben met deze leveranciers duidelijke afspraken gemaakt over de gegevens die ze van ons krijgen. De leverancier mag de leerlinggegevens alleen gebruiken als wij daar toestemming voor geven, zodat misbruik van die informatie door de leverancier wordt voorkomen.
Ouders hebben het recht om de gegevens van en over hun kind(eren) in te zien. Als de gegevens niet kloppen, moet de informatie gecorrigeerd worden. Als de gegevens die zijn opgeslagen niet meer relevant zijn voor de school, mag u vragen die specifieke gegevens te laten verwijderen.
Leerling informatie wordt alleen gedeeld met andere organisaties als ouders/verzorgers daar toestemming voor geven, tenzij deze uitwisseling verplicht is volgens de wet. Voor vragen of het uitoefenen van uw rechten, kunt u contact opnemen met de directeur.
Om leerlingen eenvoudig toegang te geven tot digitaal leermateriaal van de school, maakt Reggewinde gebruik van Basispoort. De school heeft met Basispoort een overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de persoonsgegevens. Via Basispoort worden er geen leer- of toetsresultaten opgeslagen en/of uitgewisseld.
Ontwikkeling en kwaliteit
Ontwikkeling volgen
Om de brede ontwikkeling van de leerlingen te volgen gebruiken we een aantal instrumenten.
IEP Leerlingvolgsysteem
Om de kinderen in de brede ontwikkeling (hoofd, hart en handen) te volgen maken we gebruik van het IEP Leerlingvolgsysteem. IEP legt de focus op groei, niet op prestatie. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daarom vergelijken we kinderen niet met elkaar. Bij ons zal een kind dus niet 'onder het gemiddelde' zijn. Dat werkt demotiverend. We vergelijken het kind enkel met zijn eigen voorgaande prestaties: hoeveel groei heb je deze periode laten zien?
Aspect |
Onderdeel |
---|---|
Hoofd |
Rekenen |
Taalverzorging |
|
Lezen |
|
Technisch lezen |
|
Hart en Handen |
Sociaal-emotioneel |
Leeraanpak |
|
Creatief vermogen |
|
Leerlingtevredenheid |
De rapportages van IEP komen in het portfolio van de leerling en worden met ouders en kind besproken.
Bareka hoofdrekenen
De kinderen rekenen dagelijks met het programma Rekensprint om hun hoofdrekenen op peil te houden. Doel is om eind groep 7 het 'Bareka rekenmuurtje' vol te krijgen. Tussentijds toetsen we met het programma Bareka hoe het staat de hoofdrekenvaardigheden. De leerling ziet de voortgang op het eigen rekenmuurtje.
De afdruk van het rekenmuurtje komt in het portfolio van de leerling en wordt met ouders en kind besproken.
Leestest CITO
Omdat de technisch leestest van IEP niet geschikt is als signaleringsinstrument voor leeszwakte (dyslexie), nemen we ook nog de DMT van CITO af. De leerlingen krijgen dan een minuut om zo veel mogelijk woorden op een lijst te lezen. Er zijn 3 lijsten om te lezen.
Dit doen we voor alle leerlingen tot groep 6. In groep 7 en 8 alleen nog bij leerlingen die we moeten volgen i.v.m. leeszwakte.
De score van de DMT wordt weergegeven op het rapport in het portfolio en met ouders en leerling besproken.
Methodetoetsen
Bovenstaande instrumenten zijn allemaal landelijk genormeerde methode-onafhankelijke toetsen. Naast deze toetsen gebruiken we ook nog methodetoetsen, die aan het eind van een hoofdstuk van de leerstof checkt of de inhoud voldoende is overgekomen. Leerkracht en kind gebruiken deze informatie om de oefenplannen/lessen bij te stellen.
Niet al deze methodetoetsen ziet u terug in het portfolio, omdat we de focus liever op de grote lijnen van ontwikkeling en groei leggen dan dat we de kleine meetmomenten direct met cijfers en voldoendes en onvoldoendes gaan belasten. Zo'n toetscultuur nastreven past niet bij onze visie op groei.
Reflectie op daltonwaarden
Voor elk leerjaar hebben we competenties die de leerlingen zouden moeten beheersen als het gaat om de daltonwaarden (zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, efficiëntie, reflectie en samenwerken) beschreven. De leerkracht en de leerling zelf geven twee keer per jaar aan in welke mate zij denken dat de leerling deze competenties beheerst/toont.
De weergave van deze schaling wordt opgenomen in het portfolio en met de leerling en ouders besproken.
Afnamekalender
Moment |
Onderdeel |
---|---|
Medio september |
Bareka hoofdrekenen |
Medio oktober |
IEP Hart en Handen |
Medio januari |
IEP Hoofd |
CITO DMT Technisch lezen |
|
Bareka hoofdrekenen |
|
Medio april |
IEP Hart en Handen |
Medio juni |
IEP Hoofd |
CITO DMT Technisch lezen |
Advisering doorstroomniveau
Eind groep 6 oriënteren we ons met een brede bandbreedte samen met de ouders op de doorstroommogelijkheden voor uw kind op basis van hoe we uw kind dan kennen (hoofd, hart en handen). Ouders en school hebben zo voldoende tijd om wederzijdse verwachtingen in de loop van het adviestraject richting groep 8 op elkaar af te stemmen. Als er nog ambities zijn, kunnen we daar gericht aan werken in heel groep 7 en de eerste helft van groep 8.
Eind groep 7 geven we een preadvies. Hierin wegen we mee wat IEP als preadvies geeft op basis van de toetsen die de leerling in het leerlingvolgsysteem gemaakt heeft. U kunt zich met dit advies gaan oriënteren op mogelijke richtingen bij middelbare scholen.
Eind januari groep 8 bepalen we ons voorlopige advies. We hebben dan nieuwe gegevens van het IEP leerlingvolgsysteem, waar we in januari een afname van hebben gehad. U kunt ervan uitgaan dat dit de richting zal worden waar uw kind start op de middelbare school, tenzij de Doorstroomtoets laat zien dat een moeilijkere richting ook passend is.
Met de uitslag van de in februari gemaakte Doorstroomtoets stellen we in maart het definitieve advies vast. Deze wordt alleen bijgesteld als uit de doorstroomtoets blijkt dat een moeilijkere richting ook passend is. U kunt met dit advies uw kind in de aanmeldweek (laatste week van maart) aanmelden op de vo-school van uw keuze.
Wij helpen u bij het invullen van het aanmeldingsformulier en zullen zorgen voor een goede (warme) overdracht.
Doorstroomgegevens
Aan het eind van de schoolloopbaan moet elk kind deelnemen aan de Doorstroomtoets. Het geeft de onderwijsinspectie een beeld van de kwaliteit van de school wat betreft de kernvakken (rekenen, taalverzorging en lezen) en geeft een onafhankelijk advies voor het voortgezet onderwijs.
Voor het schooljaar 2023-2024 zijn dit de doorstroomadviezen gesorteerd op meest naar minst:
Adviesniveau |
Aantal |
---|---|
HAVO/VWO |
8 |
VMBO basis/kader |
6 |
VMBO kader/theoretisch |
5 |
VWO |
4 |
VMBO theoretisch/HAVO |
3 |
VMBO basis |
1 |
VMBO theoretisch |
1 |
Totaal |
28 |
De adviezen die we geven blijken voor veel kinderen de juiste te zijn:
Voor meer gedetailleerde doorstroomgegevens, mogelijkheden tot vergelijking met andere scholen, kunt u kijken bij Scholen op de Kaart.
Kwaliteit bewaken
We kijken met regelmaat of we de juiste dingen nog wel goed doen. Ook laten we anderen kijken naar onze kwaliteit. Hoe dat gebeurt leest u hier.
Kwaliteitskaarten
Om te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs geborgd is werken we met kwaliteitskaarten. Hierin staat beschreven hoe procedures werken of hoe we onze organisatie of onderwijs inrichten. We houden deze met regelmaat tegen het licht: Doen we nog wat we willen? En zijn ze nog actueel?
Onderwijsplannen
Daarnaast hebben teamleden zitting in verschillende ontwikkelgroepen. Daar dragen zij zorg voor continue verbetering op deze ontwikkelgebieden:
- Taal/lezen
- Rekenen
- Dalton
- Vreedzaam
De afspraken worden vastgelegd in onderwijsplannen en andere beleidsdocumenten.
Zicht op basisvaardigheden
Om te kijken of we nog voldoen aan onze eigen ambities wat betreft rekenen, taalverzorging en lezen gebruiken we het instrument van Focus PO. Hierin worden de resultaten van IEP en CITO ingeladen.
Het biedt ons overzichten op school-, groeps- en leerlingniveau. Deze resultaten worden halfjaarlijks met het hele team geanalyseerd. Op basis daarvan stellen we de onderwijsplannen bij. De leerkrachten maken naar aanleiding daarvan dan de groepsplannen (wat heeft de klas voor elk vak voor het komende halfjaar nodig wat betreft leerinhouden, instructies en zorg op maat) .
Leerlingadministratie
Parnassys is ons digitale leerlingadministratiesysteem. Naast de leerling- en oudergegevens gebruiken we dit instrument ook als leerlingvolgsysteem, waarin alle zorgdocumenten, toetsresultaten, oudergesprekken en andere aantekeningen worden vastgelegd. Het programma biedt de betrokken leerkrachten, intern begeleider en directeur zicht op wat er speelt in een groep.
Enquêtes
Eens in de twee jaar vragen we de leerlingen hoe ze ons onderwijs ervaren.
Leerlingenquête 2023
Over de school |
Reggewinde |
Landelijk |
---|---|---|
Hoe vind je het op school? |
8,2 |
7,5 |
Hebben jullie een leuke klas? |
7,7 |
7,2 |
Vind je het leuk om met de kinderen in jouw klas om te gaan? |
6,9 |
7,4 |
De lessen op school |
Reggewinde |
Landelijk |
---|---|---|
Ben je tevreden over wat je leert op deze school? |
8,9 |
8,4 |
Vind je de regels op school duidelijk? |
9,0 |
8,3 |
Ben je tevreden over de uitleg van je juf of meester? |
9,1 |
8,6 |
Vertelt je juf of meester je duidelijk wat je goed of fout doet? |
8,5 |
8,3 |
Helpt je juf of meester je goed als dat nodig is? |
9,3 |
8,8 |
Rapportcijfer |
Reggewinde |
Landelijk |
---|---|---|
Welk rapportcijfer geef je de school? |
8,9 |
8,2 |
Ouderenquête
Eén keer in de twee jaar krijgen alle ouders de gelegenheid om zich via een ouderenquête uit te spreken over de school.
Personeelsenquête
Ook wordt één keer per twee schooljaren een tevredenheidsonderzoek gehouden onder het personeel. Gevraagd wordt onder andere naar het gevoel van veiligheid, de werkomstandigheden, de onderlinge communicatie, de besluitvorming enzovoort. Geanonimiseerde resultaten worden met directie en team gedeeld.
Daltonvisitatie
Eens per vijf jaar visiteert de daltonverenging onze school om te kijken of onze daltonlicentie verlengd kan worden.
De laatste visitatie was in juni 2023 en we kregen een positieve aanbeveling tot verlenging.
Inspectiebezoek
Ook de Inspectie van het Onderwijs bezoekt scholen steekproefsgewijs of als er aanleiding toe is.
Onze school is het laatst bezocht in maart 2023. De inspectie gaf de school een positief oordeel.
Leerplicht en verzuim
Leerplicht
In Nederland geldt een leerplichtwet. In deze wet staat dat alle kinderen in Nederland vanaf 5 jaar tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden verplicht naar school moeten. Dit geldt in Nederland dus voor alle leerlingen in het basisonderwijs. De ouders dienen ervoor te zorgen dat de leerlingen geregeld
de school bezoeken. De directeur van de school heeft meldplicht naar de leerplichtambtenaar als leerlingen niet op school verschijnen, zonder dat hier goede redenen voor zijn. De leerplichtambtenaar heeft een toezichthoudende taak en komt in actie als er iets niet goed gaat.
Extra verlof
De Leerplichtwet geeft aan ouders en leerlingen de mogelijkheid om in bepaalde gevallen extra verlof te vragen. De leerplichtwet geeft de mogelijkheid voor twee soorten verlof, namelijk: extra vakantieverlof en verlof wegens gewichtige omstandigheden.
Gewichtige omstandigheden
Onder dit verlof vallen omstandigheden die buiten de wil van de ouders of leerlingen liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:
- Verhuizing van het gezin;
- Bezoek aan rechtbank i.v.m. wettelijke verplichtingen;
- Bijwonen van huwelijk van bloed- en aanverwanten;
- Overlijden van bloed- en aanverwanten;
- Ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten (aantal dagen wordt bepaald in overleg met directeur en/of leerplichtambtenaar);
- Viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en officiële (huwelijks)jubilea van bloed- en aanverwanten;
- Het voldoen aan religieuze verplichtingen;
De volgende situaties zijn geen ‘andere gewichtige omstandigheden'
- Familiebezoek in het buitenland;
- Vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding;
- Vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekings-mogelijkheden;
- Een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakanties op vakantie te gaan;
- Eerder vertrek of latere terugkeer van vakantie in verband met (verkeers)drukte;
- Verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
In verband met de bezwaartermijn dient het verlof acht weken van tevoren aangevraagd te worden of zo spoedig mogelijk na het ontstaan van de reden van verlof (overlijden, ziekte, etc.).
Extra vakantieverlof
Extra vakantieverlof is alleen dan mogelijk als ouders en kinderen in de normale vakanties niet samen weg kunnen, omdat de werkzaamheden van één of beide ouders dat niet toelaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als één van de ouders in de horeca werkzaam is en in de vakanties moet werken. Wel dient men rekening te houden met de volgende voorwaarden:
In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag tenminste 8 weken van tevoren bij de directeur worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was;
- De verlofperiode mag uit maximaal 10 aaneengeslo- ten schooldagen bestaan;
- De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen;
- Dit verlof mag één keer per jaar worden gegeven;
- U moet een verklaring van uw werkgever inleveren waaruit de noodzaak van dit extra verlof blijkt (of een verklaring op officieel briefpapier in geval u een eigen bedrijf heeft).
Extra verlof aanvragen
Het aanvraagformulier voor extra verlof vindt u via de knop hieronder. U dient de volledig ingevulde aanvraag, inclusief (werkgevers)verklaringen, in te leveren bij de school. Voor verlofaanvragen die de maximale 10 dagen niet te boven gaan, neemt de directeur zelf een besluit. Dit besluit maakt hij binnen 5 schooldagen schriftelijk aan u bekend door middel van een beschikking.
Aanvragen die de 10 dagen te boven gaan, worden door de school doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar. Het besluit wordt dan binnen 10 schooldagen schriftelijk aan u bekend gemaakt. In spoedgevallen wordt het schriftelijk besluit voorafgegaan door mondelinge toestemming.
Tegen de ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt. Ook tegen de directeur die ongeoorloofd verzuim niet meldt bij de leerplichtambtenaar.
De leerplichtambtenaar houdt voor de kerst-, voorjaars- en zomervakantie steekproeven om het verzuim te controleren.
Bezwaar tegen een besluit
Bent u het niet eens met het genomen besluit, dan kunt u schriftelijk bezwaar aantekenen bij degene die het besluit genomen heeft. U wordt dan in de gelegenheid gesteld om de zaak nog eens mondeling toe te lichten. Binnen 5 schooldagen wordt het besluit met betrekking tot het bezwaar aan u kenbaar gemaakt. Mocht u het met dit besluit nog niet eens zijn, dan rest nog een procedure bij het Arrondissementsgerecht, sector Bestuursrecht.
Hebt u nog vragen over dit onderwerp dan kunt u deze richten aan de directeur van de school of aan de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.
Afwezigheid melden
Kinderen zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig. Dit houdt in dat u ze dan niet meer zomaar thuis mag houden. Hoewel vierjarigen nog niet leerplichtig zijn, willen we u toch vragen om uw kinderen niet zonder berichtgeving thuis te houden.
Geef het in zo’n geval even door, zodat we ons niet hoeven af te vragen of uw kind nog ergens in de omgeving van de school rondzwerft.
De afwezigheid van uw kind kunt u melden via de ouderapp of per telefoon.
Schorsing en verwijdering
Als de veiligheid van leerlingen, leerkrachten, ander personeel of ouders in het geding is, is het noodzakelijk om in te grijpen. Dit betreft niet alleen fysieke veiligheid, maar ook sociale en emotionele veiligheid. Indien er een dringende reden is om krachtig op te treden, volgen we het protocol dat is vastgelegd in ons beleidsplan Sociale Veiligheid.